Hvilken risiko tar vi når landets kraftforsyning “legges ut på Internett”?


 

Det mangler ikke på advarsler fra ekspertene. De mest dramatiske påstandene er at strømnettet i Norge kan slukkes med et tastetrykk av en ondsinnet inntrenger.

«Når systemer er koblet sammen og mot Internett, vil det være angripers fantasi, kompetanse og motivasjon som setter grenser. Det er nærmest umulig å beskrive alle mulige situasjoner,» skrev SINTEF i sin rapport til NVE i 2012.

– Bryteren i måleren er et av de store risikomomentene – fordi den kan fjernstyres og er koblet med kommunikasjon mot et sentralt system,utdyper Espen Kåsin, direktør for energi i it-selskapet Embriq.

At ulike aktører skal kunne levere avanserte publikumstjenester over åpne it-standarder på toppen av AMS-plattformer, bidrar også til sårbarhet og mulige hull i sikkerheten.

Overgangen fra analogt, robust og mekanisk til noe digitalt, komplekst og automatisk gir åpenbart nye utfordringer. Kraft- og it-bransjens to vidt forskjellige sikkerhetskulturer må fusjoneres på rekordtid for å håndtere risikoen. Hvor stor tro har bransjen selv på at de vil ha kontroll? En undersøkelse foretatt av NVE så sent som i 2015 viste at majoriteten av norske nettselskap (66 av 81) mener det er middels eller stor risiko for misbruk av data fra strømmålinger.

Det nye tariffsystemet som de nye målerne legger opp til har som formål å få et jevnere strømforbruk gjennom døgnet. Både forsikringsselskap og brannvesen mot en utvikling der vi må kjøre tørketrommelen på natta for å holde strømregningene nede. Vil vi ha det slik?

 

Ekstern informasjon:

Artikler:

Slik kan hackere mørkelegge Norge

Elhub for nye strømmålere bør skrotes kan bli ny skandale – Simen Fure Jørgensen

Enkelt å hacke strømmåleren

NRKs hackerekspert måtte jukse litt for å trenge seg inn i norges smarteste hjem

Hvis du setter på vaske når strømmen er billigst vil du ikke være våken for å oppdage om det begynner å brenne

AMS utgjør en risiko for datasikkerheten

Websider:

Smartskandalen

Facebook:

Nei til Smartmåler Norge

Smartmeter med mer

STOPP Smartmålerne

Pin It on Pinterest

Share This