Odd-Erik Helgesen (49) tar oppgaven som daglig leder i Stopp Smartmålerne. Ildsjelen fra Tønsberg har i flere år arbeidet for å skape forståelse for el-følsomhet  og har et driv og engasjement av de sjeldne. Bak ligger en dramatisk historie om et liv som sporet av da Helgesen ble alvorlig syk av strøm i 2011.

Av – Jonas Ellingsen

– Jeg møtte veggen og det holdt på å gå helt galt. Jeg unner ingen å oppleve det samme, og det har gitt en sterk motivasjon til å jobbe for saken. Jeg vil øke forståelse for el-overfølsomhet – og bidra til en samfunnsutvikling som ikke skaper nye ofre. Dette kan ramme alle, sier han.

Travel sommer
Odd-Erik Helgesen har vært mye på farten for Stopp Smartmålerne i det siste – og er et kjent fjes fra ulike arrangement, stands og markeringer. Han trekker spesielt frem deltakelsen på Arendalsuka, som har blitt et viktig møtested for politikere, fagfolk og interesseorganisasjoner.

–  Dette var absolutt et riktig sted å være for oss. Vi ble lagt merke til av både media, publikum og potensielle beslutningstakere. Vi hadde mange gode samtaler med folk, inkludert byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som lovte å ta tak i denne saken. Han virket faktisk oppriktig bekymret etter å blitt informert om smartmålernes potensiale for helseskader.  Vi får følge Johansen opp utover høsten, nå som hverdagen setter inn, ler Odd-Erik.

Politiker og forfatter
49-åringen har en lett og munter stil, tross de tøffe årene han har bak seg. Å rømme fra sitt eget hjem og søke tilflukt i campingvogn og hytter, samtidig som man spør seg om det noensinne vil være  mulig å vende tilbake til et normalt liv, ja det må sette sine spor. I tillegg kommer belastningen ved å bli stemplet som et psykiatrisk kasus og ikke bli trodd av omverdenen. Men å komme seg gjennom noe sånt bidrar kanskje også til en styrke og besluttsomhet, som bare kan opptjenes “the hard way”.

Gjennom nettstedet elfolsom.no, foredragsvirksomhet og to bøker har Odd-Erik arbeidet målbevisst for å informere. Som lokalpolitiker Tønsberg bidro han til at bystyret i desember 2017 enstemmig vedtok å redusere unødvendig stråling: Ny teknologi skal innføres med lavest mulig hensiktsmessig stråling

– Jeg blir omsider tatt seriøst i min hjemby Tønsberg, etter mange års innsats. Generelt økt kunnskap blant folk om elfølsomhet har bidratt til dette. Det betyr enormt mye for meg, sier Helgesen.

Les mer om Odd-Eriks bakgrunn her…

Intern strid
Det er mange grunner til å stille seg kritiske til smartmålerne. Stopp Smartmålerne (SSM) ønsker å være en en samlende organisasjon, enten man har fokus på helse, strømpriser, privatliv eller sikkerhet. Odd- Erik stiller seg fullt ut bak den samlende linjen. Han ser at det både er uenigheter og konflikter blant smartnekterne, og mener det er avgjørende at folk nå legger sine kjepphester til side og drar lasset sammen.
– Vårt fremste krav er at vi bestemmer i eget hjem og derfor skal ha mulighet til å takke nei til installasjon av den nye måleren, sier Odd-Erik.

De nye smartmålerne (AMS) har en rekke kritikkverdige aspekter, men det er ingen tvil om at hensynet til helse veier tyngst blant de engasjerte.Tar man forskningen på området alvorlig, legges det nå opp til helseskader på løpende bånd. Det er åpenbart norske myndigheter ikke følger føre var- prinsippet som vektlegges i andre europeiske land. Når man ser at systemet svikter på denne måten, er det ikke unaturlig at man også  begynner å se på andre ting. Kan vi virkelig stole på at myndighetene og storebror Staten styrer alt til vårt felles beste?

Dra lasset sammen
– Debatten på flere Facebook-grupper bærer preg av dette, og da oppstår det fort motsetninger og fronter. Jeg skjønner godt at mange ser smartmålerne i en større sammenheng og ønsker å informere om utfordringene.  Men dermed blir også temaet for stort og nærmest utmattende for folk flest. Skal vi klare å samle flest mulig er det viktig at budskapet utad er enkelt og samlende. Det er det vi prøver på i Stopp Smartmålerne. Vi ønsker å synliggjøre motstanden gjennom en medlemsorganisasjon som samler folk flest, sier Helgesen.

Han er tydelig på alle former for eierskap og sannhetsmonopol vil være negativt og jobbe mot saken. – Som en klok mann en gang sa: “Det finnes ingen grenser for hva man kan oppnå her i verden, hvis man bare bidrar uten å være opptatt av hvem som høster æren”. Jeg tror dette er spesielt sant i denne saken. Skal vi komme noen vei må vi klare å dra lasset sammen, understreker Odd-Erik Helgesen.

Møt opp 15. september
Nå ser han frem til demonstrasjonen foran Stortinget 15. september. Selv om stadig flere får øynene opp for smartmålernes negative sider, er tiden en knapp faktor. Innen årsskiftet skal alle målere være skiftet ut – og selskapene tyr nå til stadig tøffere tiltak for å tvinge de siste etternølerne inn i rekken.
– Vi trenger at folk og organisasjoner stiller opp – for det er nå det gjelder! Møt opp og støtt saken, oppfordrer daglig leder i Stopp Smartmålerne.

KONTAKT
Odd-Erik Helgesen når du lettest på:
Tlf: 33 32 44 52
Mob: 932 20312(SMS)
Mail : odd-erik@elfølsom.no

Foto, hovedbilde:  Kirvil Håberg Allum

Pin It on Pinterest

Share This